Iasi - Edificii culturale

revenire la prima pagina

 Din perspectiva institutionala, Iasul este pe pozitia secunda in tara, dupa Bucuresti, ca numar de institutii si ca numar de oameni angajati efectiv in acestea. De asemenea, institutiile profesioniste de cultura sint grupate in trei categorii:

 A. Institutii de cultura de interes national, care sint finantate direct de Ministerul Culturii fiind in subordinea administrativa, financiara si profesionala a acestuia. Aceste institutii sint:

  • Complexul Muzeal National "Moldova", institutie care are 4 sectii istincte: Muzeul de istorie (Palatul culturii, Muzeul Unirii, Palatul de la Ruginoasa, Muzeul Kogalniceanu, Muzeul Cucuteni); Muzeul de arta (Palatul culturii, Galeria "Victoria), Muzeul de etnografie (Palatul culturii) si Muzeul tehnicii - inregistrarea si redarea sunetului - (Palatul culturii).

B. Institutii de cultura de interes judetean, care sint finantate de Consiliul Judetean Iasi fiind in subordinea financiara si administrativa a acestuia:

  Muzeul Literaturii Romane – cu sediul la Casa Pogor (unde aveau loc intrunirile societatii Junimea). Acest muzeu administreaza 11 muzee si case memoriale, cum ar fi:

  Casa Dosoftei (muzeul de literatura si tiparituri vechi),
  Muzeul Teatrului (Casa Alecsandri din Iasi),
  Casa memoriala C. Negruzzi  (de la Lunca Prut),
  Casa memoriala Vasile Alecsandri din Mircesti,
  Bojdeuca Ion Creanga (prima casa memoriala din tara, 1918),
  Muzeul Mihai Eminescu din Copou, 
  Casa Vasile Pogor – muzeu al literaturii moderne si contemporane, unde a fost tiparita pentru prima data celebra revista
  Convorbiri literare. Tot in acest loc si-a tinut vestitele conferinte celebrul cenaclu literar "Junimea".

  Casa memoriala Mihail Sadoveanu din Copou
  Casa memoriala "Otilia Cazimir"
Casa memoriala George Toparceanu (strada Ralet)

Casa memoriala Mihai Codreanu (sau Vila Sonet)

Biblioteca judeteana "Gh. Asachi" din Iasi care are un sediu central (Palatul culturii) filiale municipale (3 in Iasi si 2 in Pascani), orasenesti (Tg. Frumos, Hirlau) si filiale comunale (84) pe tot cuprinsul judetelui

Filarmonica "Moldova"

Teatrul pentru copii si tineret "Luceafarul"

Scoala de Arte

C. Institutii de cultura de interes local (case de cultura, camine culturale), care sunt finantate de consiliile municipale sau locale fata de care sint subordonate financiar si administrativ.

La aceste institutii profesioniste se adauga si organizatiile neguvernamentale, in Iasi fiind inregistarte peste 2000 de fundatii, asociatii, ligi etc. a caror activitate este declarata in domeniul cultural.

muzee si colectii

revenire la prima pagina