Inapoi la prima pagina

   
monument 

Paraclisul 'Acoperamant Maica Domnului' si 'Sf Mitrofan' - Socola Mica

cod IS-II-a-B-03758
comuna IASI
localitate IASI
datare 1812, cu refacere parţială în 1995
tip paraclis
adresa Sos. Bucium 53
descriere 
  • biserica are hramul “Naşterea Maicii Domnului” (8 septembrie), dar şi hramul Sfinţilor Atanasie şi Chiril (18 ianuarie)
  • este biserică parohială

Istorie

După înfiinţarea seminarului de la Socola, biserica mănăstirii a devenit capela seminariştilor iar credincioşii din apropiere au hotărât să ridice un alt lăcaş, pentru enoriaşi. Boierul Atanasie Gosan (Giosanu) a fost ctitorul acestei biserici, ridicată la 1812 (Viorel Erhan :2003, p.217). Biserica a cunoscut reparaţii capitale în 1838. Împortanţa sa a crescut, devenind singura biserică practicabilă din zonă, în timpul lucrărilor de refacere a lăcaşului principal al fostei mănăstiri Socola (cu hramul “Schimbarea la Faţă”), aflat astăzi în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie. În 1995 s-a refăcut pridvorul şi turla-clopotniţă aflat deasupra intrării (Viorel Erhan:2004, p.218).

Construcţia:

Biserica a fost construită din cărămidă, pe temelie de piatră, după un plan treflat, cu absidele în semicerc. Pereţii exteriori sunt tencuiţi şi nu au decoraţii. Acoperişul este simplu, în două ape. Deasupra pridvorului se află o turlă hexagonală, având cîte o fereastră pe fiecare din laturile sale. Plafoanele tuturor încăperilor sunt drepte, din scândură vopsită. Pereţii nu sunt pictaţi în interior (Viorel Erhan :2003, p.217).
În anii 1989-1999, pe peretele sudic al pronaosului s-a adăugat o cameră mortuară(Viorel Erhan :2003, p.218).

Bibliografie:

ERHAN, Viorel Mănăstiri şi biserici din oraşul Iaşi, Iaşi, Editura Tehnopress, 2003
IFTIMI, Sorin Pelerin în Iaşi. Ghid pentru vizitatori, Iaşi, Editura Trinitas, 2000

Cătălina Mihalache cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"

revenire la prima pagina

  inapoi la lista