descriere | | Sat-comuna originare/anterioare: La G. Bals figureaza Golaesti (Cilibiu), catunul Lazareni, jud. Iasi. Proprietarul originar: marele logofat Iordache Ruset („Cilibiu”). Ctitor/finantator: Iordache Ruset („Cilibiu”).
Istoric:
La 1488, satul Golaesti de pe Rebricea era vândut lui Golai; în sec XVI era tot in stapanirea familiei Golia. Este familia ctitorului manastirii Golia din Iasi? Nu exista o pisanie, dar Zidirea bisericii „Sf. Nicolae” este pusa ope seama marelui logofat Iordache Ruset („Cilibiu”). El este si ctitorul bisericii de la Horecea, de lânga Cernauti, pe care a construit-o la 1774.
Descriere
Plan: triconc, absidele naosului fiind de doua ori mai mici decât absida altarului. Nu are turla pe naos. Pridvor adaugat pe partea de sud. Planul si sectiunea longitudinala arata o mare asemanare cu biserica Sfintii Teodori din Iasi. Elevatie: piatra si caramida. Volumetrie: pe naos se înalta o cupola impozanta, având baza subliniata de patru rânduri de caramizi asezate „în zimti”. Arcurile transversale sunt sprijinite pe console prelungite prin pilattri angajati (lezne) ce se opresc pe mici console. Semicalotele absidelor sunt dezaxate fata de pozitia cupolei. Pronaosul este boltit asemeni unui pridvor: un perete median cu trei arcade si pilastri angajati cu capitele vegetale (Bals, p. 259, fig. 405). Fatade: Peretii sunt decorati (ritmati) de pilastri angajati, având la partea superioara capiteluri cu frunze de acant (mai bogate decât la S-tii Teodori). Ferestrele sunt arcuite în plin cintru, având ancadramentele împodobite cu rinsouri vegetale, asemanatoare cu cele de la biserica S-tii Teodori. Sub ferestre mai gasim câte o cornisa profilata. Lipsesc panopurile în acolada, prezente la biserica din Iasi. Forme învelitoare: simpla, în patru ape. Compartimentare interioare: altar, naos, pronaos. Extinderi: un mic pridvor adaugat pe latura de sud. Anexe: pridvorul de pe latura de sud. Încadrare stilistica: asa numitul „baroc constantinopolitan” ? specific epocii fanariote.
Bibliografie:
N. Stoicescu, Repertoriul, p. 332; Marele Dictionar Geografic, III, p. 590 [biserica din 1812]; G. Bals, Biserici moldovenesti din secolele XVII-XVIII, p. 258-260 [foto, plan, sectiune]; „Anuarul Arhiepiscopiei Iasilor”, 1930, p. 88-89 [biserica de valatuci cu hramul Sf. Împarati, veche]; Lucia Ionescu,
Andi Emanuel Mihalache cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
revenire la prima pagina
|